Три ключі

ТРИ  КЛЮЧІ

                                Присвячую своїм колишнім,
                                                             теперішнім та майбутнім учням


Дорогі і юні мої друзі!

Ці три великі ключі зберігаються не на інших планетах, не в інших зоряних світах, а в собі самому. Та оволодіваючи ними, ти оволодієш тим, що можна порівняти тільки зі світами. Чи розумно від цих ключів відмовитися? Звичайно ні. Тому, не гаючи часу, підемо за ними.

В ім’я своєї любові до вас я нагадаю вам про шляхи, які ведуть до оволодіння цими ключами. Імена їхні: ЛЮБОВКРАСА і ЗНАННЯ. Запам’ятайте ці шляхи, ідіть по них і вкажіть іншим.

У кожному вчинку виявляй рухливість, любов та розсудливість. Намагайся бути мудрим скульптором у праці над самим собою й іншими та побоюйся бути рихлою глиною в руках поганого товариства.

Обирай гарних друзів і в спілкуванні з ними примножуй свої позитивні якості; читай з ними гарні книжки, роби висновки і все найкраще намагайся запам’ятати і впровадити у життя.

Виробляй у собі плани і шляхи для творення життя красивого, розумного, позбавленого безвілля, сповненого праці і гармонії по відношенню до всього оточуючого.

Знай, що кожною поганою думкою, словом, вчинком ти порушуєш священні права, якими ти щедро, як і кожне творіння, нагороджений природою.

Виробляй у собі твердість та постійність і не розважайся під час роботи. Коли робота нудна, але необхідна, зумій терпляче довести її до кінця. Це буде легше зробити, якщо кожну роботу виконуватимеш із задоволенням. Ти ж не заводна лялька чи іграшка, що механічно виконує рухи, а розумна людина. Тому зобов’язаний до кожної роботи віднестися розумно, дбайливо і з любов’ю.

Прагни очищати свою мову від порожніх і безглуздих слів. Хай твоя мова буде ясною, чіткою і короткою.

Йди з того місця, де порожнє базікання, де є злоба і ненависть, де панує розбрат, шкідливі розваги і безглуздя.

Якщо ти вирішив відпочити, то зумій у ці хвилини дати своєму розуму і тілу приємну й не обтяжливу для них розвагу.

Не будь суєтним. Викорени брехню. Будь чесним і привітним. Ширше розвивай у собі почуття благородства і у спілкуванні з людьми будь ввічливим і простим. Почуття страху також має бути для тебе чужим.

Будь врівноваженим у задоволенні і в стражданні, в радості і печалі. Завжди прощай і відповідай любов’ю на ненависть. Лише цим зможеш перемогти недоброзичливість.

Твої думки – це твої діти. Кожну з них ти повинен зробити прекрасною. Кожна думка має бути творчою силою, спрямованою до добра. Завжди пам’ятай, що сила думки дуже велика. Готуйся застосувати її для допомоги світу.

Будь точним у всьому і правдивим та чітким у своїх діях. Інакше тобі не можна буде доручити важливої роботи.

Життя має текти через тебе у всьому своєму блиску і силі. Не допускай того, щоб неважливі речі ослабили твою наполегливість в досягненні мети.

Життя і Любов – це могутня сила, завдяки якій все існує у всесвіті. Любов – це сила, правляча світом: все, що робиться заради неї – володіє силою світового закону. Лише любов’ю до всього ти зможеш перемогти зло. Неси любов повсюди, куди йдеш. Ти швидко зрозумієш, як вона допоможе тобі на всіх шляхах.

Будь чистим і нехай любов виливається через тебе, як аромат лине з квітки. Прийми тверде і непохитне рішення стати вираженням любові і готовності допомагати усюди, де ти можеш робити це. Хай буде життя твоє променем радості для інших. Відшукуй у своїй душі алмази, які ти міг би покласти до скарбниці спільного блага.

Якщо маєш більше знань, ніж деякі твої товариші, сліпо не гордися цим, не показуй переваги, а поділися знаннями в той момент, коли це буде доцільно.

Пам’ятай, що кожна хвилина твого життя має своє призначення. Зрозумій це. Якщо ти затрудняєшся у виборі роботи або професії, то порадься зі старшими.

Бійся порожніх хвилин. З них міцне гніздо може звити собі лінь. Із порожніх хвилин можуть скластися години і дні, а завдання справжньої людини велике. Життя, безумовно, багатогранне і цікаве. З розумно проведених хвилин ти можеш виткати справжню і красиву ткань твоєї душі. Тому намагайся кожну хвилину твого життя розцвітити працею, знаннями або чистими думками.

Хай безустанна праця буде для тебе радістю і вогонь творчості непогасно освітлює твій шлях.

Намагайся свої думки завжди тримати в абсолютній чистоті і багато думати про те, що ти можеш внести для покращення життя людей і для полегшення їхніх страждань.

Природа переповнена священними і чистими дарами і шукає приймачів – судин. Нехай твоя душа буде виблискуючою і кристально чистою для прийняття цих дарів. Стань променем світла, вийди зі світу порожніх мрій і застосуй свою енергію, щоб безперестанно підійматися вгору.

Хай душа твоя завжди випромінюватиме світло і благо, теплоту і співчуття, бадьорість і бажання допомогти ближньому. Тоді ти відчуєш, як важкі справи втрачають свою тяжкість і похмуре вбрання страждання перетворюється на білосніжні покривала чистої осяйної радості.

Будь обережним і поблажливим у судженнях про людей, адже ти сам ще зовсім недосконалий. Але будь суворим до самого себе і невпинно працюй над виправленням своїх власних недоліків.

У житті на тебе чекає багато випробувань. Тільки через них ти оволодієш незчисленними скарбами. Та ці випробування зможеш успішно витримати, коли озброїшся розсудливістю, стійкістю і вірою в самого себе.

Якщо спіткає тебе невдача, не падай духом. Зневіра лише ослабить твої сили і сповільнить твоє внутрішнє зростання. Краще збери свої сили і подумай: який мудрий вихід знайти для подальшої дії. Ось цим шляхом збільшиш свою стійкість і примножиш свої сили.

Кожну невдачу і гіркий досвід перетвори на цінний урок, який буде для тебе керівництвом надалі.

Кожна перепона на твоєму шляху скаже, що потрібно тобі розвинути, щоб бути у всеозброєнні для подальшої боротьби.

Та у боротьбі ти завжди повинен пам’ятати про благо ближніх. Бійся купити собі благополуччя ціною страждань цих ближніх. Таке благополуччя жорстоке і нетривке.

Умій дбайливо і розумно витрачати в будь-якій роботі свою енергію. Зумій зробити своє тіло сильним, бадьорим і витривалим. Не обтяжуй його їжею у більшій кількості, ніж це потрібно для нормального харчування, не обтяжуй його всім тим, що явно шкодить здоров’ю. Вивчай закони не лише для духовного, але і для правильного фізичного зростання. Твоє тіло – це перший інструмент, з яким ти маєш поводитися мудро. Таким поводженням ти довговічніше пронесеш крізь життєві бурі і шляхи невпинної праці цінну судину природних сил і здоров’я.

Але така судина дана всьому сущому. Тому дбайливо віднесися і до здоров’я людей, тварин, птахів і навіть рослин. Адже, наприклад, квіти так як і ти черпають світло і тепло від сонця. Квіти, як і ти, помруть, якщо позбавити їх цього. Значить ви – брати. Але ти старший, сильніший і розумніший. Тому слабшому завжди повинен надати посильну допомогу і виявити більше уваги. Ти наділений більшою силою і мудрістю, ніж багато з тих, хто стоїть нижче за тебе, тому завжди маєш бути на сторожі беззахисних і безпомічних. Хай то будуть люди, тварини, рослини і ін.

Один вислів говорить: «Чим ніч темніша, тим зорі яскравіші». Так і ти будь у людській темряві і мирській суєті носієм світла, тим більше розсієш пітьми.

Розвивай в собі якомога більше чуйності і любові до оточуючої тебе природи і ти почуєш її безугавні голоси, що співають хвалебний гімн животворящому сонцю.

Люби зоряне небо, вдивляючись в його глибини. У тиші нічній звертай свій погляд до виблискуючих зірок, до невідомих світів, де також все живе, де могутньою красою і великим світлом виповнене все оточуюче.

Але ж з інших світів наша земля також здається зірочкою. Отже і в ній виражено багато краси і величі. Хай твоя душа буде широкою колисанкою, яка може вмістити цю красу і велич. Хай душа твоя буде дзеркалом, що може відобразити щедрість і багатогранність творчого генію природи.

Ширше відкрий своє сприйняття краси через мистецтво. Люби музику, картини. Вдивляйся глибше у гру барв. Вслухайся уважніше у звуки. Виявляй більше цікавості до всього, в чому проявлений геній творців краси. Обравши собі якусь спеціальність, не будь одностороннім. Попутно цікався всім, що може збагатити твій світогляд.

Радій всьому, де виражена краса. Радій останнім променям заходу сонця. Радій першим променям вранішньої зорі, які бадьорять. Радій – і світло сонця буде в твоїй душі яскравішим, і далекі світи будуть ближчими.

Будь, як сонце, яке щедро розливає навколо себе світло і бадьорість. Дивися, скільки стежинок до великих джерел чекають своїх подорожніх. Але щоб іти по них, потрібно рухатися завжди вперед. І життя саме є рух. Вперед або назад. Кожною думкою, вчинком, дією ти рухаєшся. Якщо вони спрямовані до добра, ти йдеш незмінно вперед. Бійся робити кроки назад.

Треба оволодівати вершиною гори. Та як тяжко підійматися і як легко скочуватися донизу. Чи ж розумне останнє? Подумай, яке безмежне щастя оволодівати вершиною і вказувати туди шлях іншим. Скільки з неї побачиш ще невідомого тобі, які великі і неосяжні горизонти повстануть тоді перед твоїм враженим поглядом. Ти зрозумієш врешті усю цінність пройденого шляху. Ти отримаєш те, що сам наполегливо шукав, незважаючи на нестатки і переборюючи труднощі.

Отже завжди, кожною хвилиною свого життя, підіймайся все вище і вище. Знай, на важких підйомах ти отримаєш руку помочі.

А чим більшою буде твоя поміч людям, тим значнішим і ширшим буде твій розум, твоя душа, тим легшими для тебе будуть важкі підйоми.

Тому викорени з себе почуття егоїзму. Не будь боржником у природи. Вона нагородила тебе великими дарами. Вона посіяла в тобі велике сім’я. Вона чекає – чи примножиш ти її скарби? Чи поділишся з іншими?

Вслухайся чутливо у голоси всього сущого. Через це ти осягнеш окремі його властивості. Зрозумівши – полюби широкою любов’ю все суще. Придбай більше глибоких знань. Виховай в собі до граничних розмірів розуміння гармонії і краси. Із любов’ю, знанням і красою йди до людей. Об’єднуй їх. Будуй з ними життя світле, бадьоре, повне безустанної праці і радості. У цій великій творчості ти оволодієш невичерпними новими джерелами сил і знання. А намагаючись пізнати сокровенні таємниці природи в ім’я спільного блага, ти, тим самим, виплачуватимеш свою повинність.

Йдучи цими шляхами, ти оволодієш трьома великими ключами КРАСИ, ЛЮБОВІ і ЗНАННЯ. Ними ти відкриєш двері входу, що веде до осяйних джерел божественної істини.

Зумій оволодіти цими ключами.

О.І.Реріх