Парапсихологія

Нові злети думки породжують і нові слова. Ще нещодавно завоювало собі право громадянства поняття психології – не повторюватимемо значення цього грецького слова, бо воно достатньо всім відоме. Поступово психологія завойовувала нові області і проникла у глибини людської свідомості. Психологія зв’язалася із неврологією, звернулася до Інституту мозку, торкнулася ділянок серця і зосередилася на вивченні енергії думки.

Вже давно Платон заповідав, що ідеї управляють світом, але наука про думку оформилася порівняно зовсім недавно. Цілком природно, що було потрібне і нове витончене позначення для цієї найширшої області. Таким чином, вийшла значна надбудова над поняттям психології – народилася парапсихологія. Радіохвилі, чутливі фотографічні плівки і багато нових шляхів науки зріднилися з областями парапсихології, і невипадково людська увага спрямувалася до цієї вищої області, яка повинна перетворити багато основ життя.

За часів темного Середньовіччя, напевно, різні дослідження в царині парапсихології закінчилися б інквізицією, тортурами і вогнищем. Сучасні нам «інквізитори» не проти і зараз звинуватити вчених-дослідників або в чаклунстві, або в божевіллі. Ми пам’ятаємо, як наш покійний друг професор Бехтерєв за свої дослідження в області вивчення думки не лише піддавався службовим гонінням, але і по закутках громадської думки не раз лунали шепотіння про нервову хворобу самого дослідника. Також ми знаємо, що за дослідження в області думки у серйозних учених були всілякі службові неприємності, а іноді їх навіть позбавляли університетської кафедри. Так було і в Європі, і в Америці. Але еволюція протікає поверх різних людських заторів і наклепів. Еволюція протидіє темному неуцтву, і саме життя блискуче висуває те, що ще нещодавно викликало б знущання неуків. Адже не забудемо, що ще у нашому столітті одна вчена академія назвала фонограф Едісона витівкою шарлатана. Ще нещодавно якийсь лікар запевняв, що якщо мікроорганізми вимагають такого великого збільшення для вивчення їх, то вони взагалі не можуть мати значення і застосування у лікарській практиці. Такого роду заяви, як бачите, передаються і зараз друкарським словом. Але якщо млявість костеніє, то усі живі частини людства нестримно тягнуться до істинного широкого пізнання.

Ми дізнаємося, що в одній Америці сорок професорів зайняті вивченням енергії думки. Перед нами лежить журнал «Парапсихологія», виданий під редакцією проф. Рейна (Дьюк-Університет в Північній Кароліні). Проф. Рейн і проф. Макдугал вже багато років працювали над передачею думки на відстані. Нам вже доводилося відзначати їхні блискучі результати у цій області. Саме тепер проф. Рейн принадив до співпраці цілу групу інтелігентних студентів і разом з ними виконав низку дуже повчальних дослідів.

Спершу передача думок відбувалася на найкоротших відстанях у простих формулах, але потім досліди поступово перейшли і на більш далекі відстані, та зробилися складними і по змісту своєму. Протягом декількох років було встановлено, що думка, поза сумнівом, може передаватися на відстані, і для цього люди зовсім не повинні ставати якимись надприродними посвяченими, але можуть діяти у межах розуму і волі. Не викликає сумніву, що область думки, область відкриття щонайтоншої всеначальної енергії, суджена найближчим дням людства. Таким чином, саме наука, називайте її матеріальною, або позитивною, або як хочете, але саме наукове пізнання відкриє людству області, про які натякали вже прадавні символи.

Якщо думка світова прямує певним шляхом, то безліч нежданих посібників можна угледіти спостережливим розумом дослідника. З’явилися люди, причім самі звичайні, які без приймача вловлюють радіохвилі або можуть бачити через щільні предмети, підтверджуючи цим, що орган зору може діяти й поза межами фізичних умов.

У Латвії під наглядом лікарів і вчених перебувала маленька дівчинка, яка читає думки. Лікарський нагляд виключає будь-яке шарлатанство або своєкорисливість. Врешті-решт такий феномен вже перестає бути як такий, якщо і студенти Університету Північної Кароліни цілком природно досягають шляхом вправ досить значних результатів.

Також прекрасні досліди із нещодавно винайденим апаратом, який уловлює щонайтонші, досі ще не вловлені, пульсації серця. Нещодавно д-р Аніта Мьюль розповідала нам про ці проведені нею досліди. При цьому виявлялося, що висока думка надзвичайно підвищувала напруження і потоншувала вібрації, тоді як думка повсякденна, вже не кажучи про думку низьку, відразу знижувала вібрації. Крім того, було помічено, що об’єднана думка групи людей, що утворили ланцюг, надзвичайно посилювала напруження. Доктор Аніта Мьюль винесла також спостереження зі свого недавнього відвідування Ісландії, Данії, а тепер, ймовірно, й Індія, де вона перебуває, дасть їй нові імпульси.

Звичайно, подібні міркування, хоча і підтверджені механічними апаратами, продовжують залишатися для більшості «Терра інкогніта». Але. на щастя, еволюція ніколи не здійснювалася більшістю, а була ведена меншістю, самовідданою, готовою витерпіти нападки неуків. Але правосуддя історії неминуче. Імена неуків, які протидіють знанню, стають символами ганебного ретроградства. Ім’я Герострата, який знищив витвір мистецтва, залишилося в шкільних підручниках, тільки не у тому значенні, про яке цей божевільний мріяв. Імена невігласів, що подали свої голоси за вигнання з Афін великого Арістіда, не так давно були знайдені на розкопках в Акрополі і поповнять собою похмурий синодик неуків і заперечників. Звичайно, не забудемо, що людина, яка уловила радіохвилі без апарату, і тепер ще потрапить до божевільні, бо деякого сорту лікарі не могли допустити цю здібність. Взагалі, багато людських здібностей здивують відсталих ретроградів і їм доведеться пережити чимало ганебних годин, коли усе, що вони заперечували, займе своє місце в області точних наук.

Ще і тепер передача думок на відстані деякими обскурантами вважається мало не чаклунством. Ми можемо навести приклади, коли ця уже встановлена десятками професорів область викликає грубі кепкування і вигуки про отримання звісток із блакитного неба. Не кажучи вже про приклади, закарбовані у літературі багатьох віків і народів, можна нагадати неукам, що радіохвилі, які вже увійшли до їхнього щоденного ужитку, теж отримуються саме із блакитного неба. Плачевно подумати про те, що люди не замислюються над багатьма очевидними явищами і над космічними основами або законами, що лежать за ними. Як папуги, неуки не проти іноді твердити труїзми, самі не розуміючи їхнього значення. Так, ті, хто галасує про звістки із блакитного неба, не підозрюють, що вони говорять про те, що уже встановлено науковими дослідженнями і закарбовано апаратами.

Стільки говорилося і писалося про найтонші енергії, що поступово уловлюються людством. Безглузді заборони, створені косністю заперечників, починають відпадати. Ще вчора ми читали про інституцію особливого урядового комітету для дослідження індуської народної медицини. Завіти Аюр-Веди, так ще недавно висміяні, оживають під рукою обізнаних учених. У Москві засновується Інститут вивчення тібетської медицини, західні учені визнали надзвичайно знаменними вказівки серед древніх китайських завітів, котрі цілком відповідають новітнім європейським науковим відкриттям. І древня знахарка, яка варила зілля із жаб, знайшла собі виправдання у сучасній науці, що відкрила велику кількість адреналіну саме у цих амфібіях, крім того, в них уже знайдена нова речовина буффонін, дуже близька до дигіталісу. Можна наводити безліч прикладів серед подібних новітніх відкриттів. Осляча шкура китайської медицини також була виправдана щодо вітаміноносності останніми дослідженнями д-ра Ріда.

Інший учений, д-р Рііл, під старовинними символами встановив вказівки на залози, значення яких тепер зрозуміле і так висувається наукою. Таким чином, у різних галузях науки древні знання виявляються під новим, цілком сучасним аспектом. Якщо зібрати ці паралелі, то вийде багатотомний твір. Але завершальним куполом усіх цих пошуків буде та основна область, яка зараз проходить під найменуванням парапсихології, бо в основі її лежить все та ж велика всеначальна або психічна енергія. Мрія про думку вже оформилася в науку про думку. Думка людська, що передбачає усі відкриття, вже носиться у просторі і досягає людської свідомості саме «із блакитного неба». Мозкова діяльність людини прирівнюється до електричних феноменів. Ще недавно біолог Г. Ляховський стверджував, що усі етичні навчання мають визначену біологічну основу. І таким чином праця Ляховського підтверджує досліди д-ра Аніти Мьюль з електричним апаратом, що наглядно відмічає значення якостей думки. Навіть міф про шапку-невидимку отримує наукове підтвердження у відкритих променях, що роблять предмети невидимими. Отже, всюди, замість недавніх заперечень і кепкувань, виникає нове безмежне знання. Усім заперечникам можна лише порадити: «знайте більше і не затикайте вух ваших ватою злочинного неуцтва». Споконвіків було сказано, що неуцтво є прародичем усіх злочинів і бід.

Чи буде парапсихологія, чи буде наука про думку, чи буде психічна або всеначальна енергія відкрита, але зрозуміло одне, що еволюція владно спрямовує людство до знаходження щонайтонших енергій.

Неупереджена наука спрямовується у пошуках за новими енергіями у простір, це безмежне джерело усіх сил і усього пізнання. Наше століття є епохою енергетичного світогляду.

1 січня 1938 р.