Уважність

«При великому германському санаторії в Хоєнлішепі заснована спеціальна метеорологічна обсерваторія для вивчення впливу зміни погоди на хворі організми. Цей вплив,  до того ж украй несприятливий, нині вважається  чітко встановленим, і питання полягає тільки в деталізації. Університетська клініка у Фрайбурзі  зазначає, що різкі зміни атмосферного тиску, пов’язані з особливим видом вітрів – «фенів», призводять до підвищеного рівня смертності серед щойно прооперованих хворих, викликають послаблення серцевої діяльності та явища емболії[1]».

«Д-р Отрман, завідувач цієї метеорологічної станції, радить хірургам при призначенні операції брати до уваги і карти погоди, і, в усякому разі, розміщувати прооперованих в камери з постійним тиском, вологістю і температурою, щоб захистити їх від шкідливих дій погоди».

Дивно читати про такі «нові висновки», які, здавалося б, відомі протягом багатьох і багатьох віків. Вже не кажучи про те, що старі лікарі й знахарі дуже давно брали до уваги різні атмосферні умови, але і в старовинних лікарських книгах та манускриптах можна знайти багато вказівок до того ж. Прадавня лікарська наука дуже часто не лише обумовлює для успішного лікування певні місця, але і згадує про кліматичні й атмосферні сприятливі та несприятливі умови.

Місцеві лікарі й знахарі найчастіше вкажуть, в якій саме місцевості дані ними ліки будуть особливо дієвими. Вони ж порадять і кращий час дня, і інші дуже уважно спостережувані подробиці для кращого прийому ліків.

Досвідчений лікар, не лише східний, але й західний, однаково порадить під час  прийому ліків не засмучуватися чим-небудь і навіть не замислюватися про щось стороннє, а спробувати супроводжувати ліки доброзичливою думкою.

Спробуйте поговорити з досвідченим садівником і він вкаже вам безліч цікавих подробиць про різні як атмосферні, так і психічні дії на рослину. Загальновідомий досвід дії на рослину людською думкою багато разів вже згадувався в літературі. Навіть дуже віддалені від науки особи іноді звертають увагу на те, що при контакті з одними людьми квіти швидко в’януть, а від близькості до інших – квіти і рослини навіть розквітають і зміцнюються.

Можна порадіти, що навіть і при сучасних, часто таких ускладнених умовностями спостереженнях, починають так виявлятися співвідношення між природою і людиною. До вищих, прекрасних висновків ведуть такі спостереження. Несправедливо був висміяний французький письменник Моруа, коли він вказав, що тіло померлого давало різницю у вазі. Вагомість вищої енергії, вагомість і очевидність дій думок теж не лише не підлягає висміюванню, а має вивчатися дуже дбайливо.

Насміхатися  дуже легко, і глумитися теж не важко, але кожне допущення вже буде однією з можливостей відкриття. Правда, закони найтонших умов хоча і непорушні, але дуже невловимі у земних прошарках. Ось помічаємо, що навіть найпростіша фотоплівка іноді дає несподівано витончений і проникливий знімок. Але це «іноді» майже неможливо сформулювати із бідним земним словником. Не раз згадувалися незвичайно вдалі знімки зазвичай незримого світу. Пробували встановити найбільш відповідні умови для поліпшення цих процесів. І звичайно замість поліпшення лише порушували якісь найтонші можливості. Намагалися проводити досліди з найбільшою чистотою, у самих, здавалося б, найменш заражених місцях; супроводжували кращими думками і побажаннями, а замість вдалого поліпшення результати взагалі зникали. Було дивне враження, що якісь найпримітивніші умови начебто могли сприяти кращим наслідкам. Значить, в цих умовах були ще якісь невловимі для дослідника подробиці, яких не можна було дотриматися навіть у формально кращих обставинах. Звичайно, і сама, здавалося б, вакцина проти заражень буває смертельно зараженою, і вода, якою для чистоти обливають  руки, може виявитися отруйною. Хіба мало супротивних умов виникає навіть при хорошій спостережливості. А скільки ж ще невловимих щонайтонших умов існують і управляють явищами надзвичайної важливості.

Вимагається не лише проводити спостереження, не лише відкрити в собі найбільшу міру допущення, не лише навчитися доброзичливості, але і змалечку вчитися уважності. Потрібно  справедливо зазначити, що при сучасному вихованні якраз занадто мало приділяють місця уважності, адже на будь-якому терені життя хіба може бути успішною людина неуважна! Така неуважна людина, передусім, погрузне в самозвеличенні, егоїзмі або вона поступово втрачатиме сприйняття оточення взагалі.

Але якщо з малечку у найпривабливіших формах буде відкриватися уважність, то яка безмежна, прекрасна спостережливість виросте в будь-яких умовах життя.

При кожному новому досвіді проходитиме новий виток спостережливості – ще тонший, ще більш піднесений та проникливий. А спостережливість є порогом можливості. Людина, яка опанувала можливості, ніколи не може впасти в розчарування, бо чарівність пошуків така захоплююча, висока радість.

20 січня 1935 р.

Пекін.


[1] Емболії (від грец. – вторгнення, вставка) називають патологічний процес переміщення в потоці крові субстратів (емболів), яких немає в нормальних умовах.